Cet. Apr 28th, 2022
konservesanas receptes

Tomāti galertā

Sastāvdaļas

  • Tomāti
  • sīpoli
  • etiķis
  • sāls
  • cukurs
  • želatīns

Pagatavošana

  1. Litra burkās ieliek pa lauru lapai, iepilda līdz burkas malām 1,5 cm biezās šķēlēs sagrieztus tomātus un pašā virsū uzliek 4-6 sīpolu ripiņas.
  2. Burkās sapildītos tomātus pārlej ar karstu uzlējumu.
  3. 1 litra uzlējuma pagatavošanai ņem 0,875 l ūdens, 0,125 l 8% etiķa, 30 g sāls un 50 g cukura, pievienojot arī pārtikas želatīnu.
  4. Želatīns vispirms jāizšķīdina ūdenī, kur tas uzbriest, un pēc tam jāpielej karstajam uzlējumam.
  5. Burkas pasterizē 80-85 °C temperatūrā: litra burkas – 20 minūtes, 2 litru burkas – 30 minūtes, 3 litru burkas – 40 minūtes.
  6. Ūdens līdz 80°C temperatūrai jāuzkarsē ne ātrāk kā 15 minūtēs.

Teicami gurķi ar spirtu

Sastāvdaļas

  • Gurķi
  • sāls
  • spirts
  • ķiploks
  • estragons
  • mārrutku saknes
  • upeņu lapas

Pagatavošana

  1. Gurķus nomazgā, ietin katru atsevišķi upeņu lapās un saliek ozola muciņā, pa starpām iekaisot estragonu, mārrutku sakņu gabaliņus vai sasmalcinātu ķiploku.
  2. Virsū uzlej sālījumu, ko pagatavo, ņemot uz spaini ūdens 600 g sāls un vīna glāzi spirta.
  3. Muciņu noslēdz un noliek ledū.

Padoms
Pēc šī paņēmiena sālītie gurķi ir sevišķi garšīgi, teicami uzglabājas un nezaudē savu spilgti zaļo krāsu.

Mazsālīts gaļas mīkstums

Sastāvdaļas

  • Liellopu gaļa
  • sāls
  • cukurs
  • salpetris
  • lauru lapas
  • smaržīgo piparu graudi

Pagatavošana

  1. No liellopu gaļas var izgatavot ļoti garšīgas delikateses.
  2. Šim nolūkam noder muguras un krūšu gabali, kurus ļoti rūpīgi atbrīvo no kauliem.
  3. Lieto vienīgi sauso sālīšanu ar mazāku sāls daudzumu.
  4. Sāls un salpetra maisījumu ņem svara attiecībās: 175 g vārāmā sāls, 65 g cukura un 12 g salpetra; maisījuma kopējais daudzums – 250 g, t.i., 1 glāze uz 5 kg gaļas.
  5. Gaļas gabalus ieberzē ar maisījumu un liek sagatavotajā traukā ne vairāk kā 3-4 kārtās.
  6. Katru kārtu vēl pārkaisa ar sālāmo maisījumu.
  7. Starp gaļas kārtām ieliek pa 3-4 lauru lapām un 7 smaržīgo piparu graudiem.
  8. Virsū liek dēlīšus un slogu.
  9. Šādi sagatavotam gaļas mīkstumam ļauj sālīties 2 nedēļas, uzglabājot to vēsā vietā.
  10. Pēc tam tas derīgs dažādu kulinārijas izstrādājumu pagatavošanai.

Tomāti savā sulā

Sastāvdaļas

Ar šo devu var piepildīt apmēram vienu litra burku.

  • 600 g tomātu
  • 0,5 litri tomātu sulas
  • 1/2 ēdamkarotes sāls
  • 0,3 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana

  1. Tomāti savā sulā ir viens no visvērtīgākajiem tomātu konservu veidiem.
  2. Vienāda lieluma sarkanus tomātus saliek marles maisiņā vai sietiņā un blanšē – iegremdē 1-2 minūtes verdošā ūdenī un tad pārliek aukstā ūdenī, lai atdziest.
  3. Šādiem plaucētiem tomātiem viegli noņem mizu un tos sakārto izkarsētā burkā, pārlej ar tomātu sulu, kurai pēc garšas pielikts sāls un cukurs.
  4. Var šo konservu gatavot, tomātiem mizu nenoņemot, sakārtojot burkā veselus tomātus ar mizu.
  5. Sagatavotai burkai uzliek novārītu metāla vāciņu, pievalcē un pasterizē 85 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 10 minūtes, litra burkas – 15 minūtes, 3 litru burkas – 25-30 minūtes.
  6. Pēc pasterizēšanas burkas aizvalcē un apgrieztas uz vāciņa patur pusstundu, pēc tam pilnīgi atdzesē.

Padoms
Šiem tomātu konserviem ir divējāds lietošanas veids: tomātu sulu lieto dzeršanai, bet tomātus – salātu un citu ēdienu gatavošanai.

Mežrožu augļu povidla

Sastāvdaļas

  • Mežrožu augļi
  • cukurs

Pagatavošana

  1. Labi nobriedušiem mežrožu augļiem atdala kātiņus un ziedkausu paliekas.
  2. Augļus noskalo, saliek emaljētā katlā, uzlej tik daudz ūdens, lai augļi būtu apsegti, un vāra, līdz tie kļūst pilnīgi mīksti.
  3. Tad tos izberž vispirms caur rupju sietu, lai atdalītu mizas un sēklas, bet pēc tam caur smalkāku sietu, lai atdalītu spilviņas.
  4. Iegūtajam biezenim pieber cukuru (500 g cukura uz 1 kg augļu) un vāra līdz vajadzīgajam biezumam.
  5. Povidlu karstu sapilda burkās.

Ruletes no sālītas gaļas

Sastāvdaļas

  • Gaļa
  • sāls

Pagatavošana

  1. Ruletes pagatavo no gaļas, kurai atdalīti kauli.
  2. Plānākos gabalus (fileju, krūšu un kakla mīkstumu) izmanto ruletēm bez papildu sagatavošanas.
  3. Biezākos gabalus (šķiņķa un plecu) vai nu sagriež šķēlēs, vai arī tajos ik pēc 5 centimetriem iegriež.
  4. Tā sagatavoto gaļu ieberzē ar sālāmo maisījumu un pēc tam satin ruletē, kuru pārsien ar auklu, lai rulete būtu kompakta un saglabātu savu formu.
  5. Pārsietās ruletes ieberzē ar sāli un saliek traukā cieši citu pie citas.
  6. Trauku pirms tam izkaisa ar sāli.

Padoms
Ja rulešu ir maz un nepietiek, lai piepildītu trauku, tās var likt kopā ar pārējo gaļu, kas paredzēta sālīšanai. Ruletes var pievienot pārējai gaļai tad, kad to sagatavo sālīšanai, kā arī tad, kad tā jau labu laiku sālījusies.

Ziedkāpostu un burkānu sālīšana

Sastāvdaļas

  • Ziedkāposti
  • burkāni
  • sāls
  • pipari
  • dilles
  • vīnogulāju lapas
  • seleriju lapas

Pagatavošana

  1. Ziedkāpostu galviņas notīra un sadala.
  2. Tāpat notīra burkānus un sagriež parupjās ripiņās.
  3. Burkas dibenā ieliek vīnogulāju lapas, seleriju lapas un nedaudz diļļu.
  4. Tad burkā saliek ziedkāpostus kopā ar burkāniem un pārsedz ar seleriju lapām un dillēm.
  5. Sagatavo sālījumu, ņemot uz 1 l ūdens 50 g sāls un dažus piparu graudus.
  6. Kad sālījums nedaudz atdzisis, to pārlej dārzeņiem.
  7. Burku pēc tam apsien ar pergamenta papīru un ļauj tai pastāvēt siltumā, tad uzglabā vēsā vietā.

Svaigu kāpostu un dzērveņu salāti

Sastāvdaļas

  • 800 g kāpostu
  • 200 g dzērveņu
  • 50 g burkānu
  • tējkarote ķimeņu

Marinādei:

  • 1 litrs ūdens
  • 40-50 g sāls
  • 50 g cukura
  • 4-6 ēdamkarotes 9% etiķa

Pagatavošana

  1. Kāpostgalviņai noņem ārējās lapas un sagriež ar nazi sīkās, garās strēmelītēs vai saēvelē ar kāpostu ēveli.
  2. Pārkaisa ar sāli un cukuru, izmaisa un ļauj atsuloties, tad nospiež sīvo sulu.
  3. Burkānus notīra, nomazgā un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves.
  4. Dzērvenes izlasa un noskalo ūdenī.
  5. Bļodā visus dārzeņus sajauc kopā ar dzērvenēm, ķimenēm un cieši sapilda burkās.
  6. Sagatavotu marinādi pārlej salātiem. Uzliek novārītus metāla vāciņus vai nomazgātus plastmasas vāciņus un liek pasterizēt 80-85 °C temperatūra: 0,5 litru burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20 minūtes, 3 litru burkas – 25 – 30 minūtes.
  7. Pēc tam, kā parasti, noslēdz un atdzesē.

Sēņu ekstrakts

Sastāvdaļas

  • 1 kg sēņu
  • 20-30 g sāls
  • 200 g ūdens

Pagatavošana

No sēņu uzturvielām par vērtīgākajām uzskata sēņu ekstraktvielas, kuras ar savu smaržu un labo garšu veicina labāku uztura sagremošanu un izmantošanu.
Sēnes satur vairāk ekstraktvielu nekā augļi un dārzeņi.
Vārot sēņu ekstraktvielas labi šķīst un pāriet ūdenī.
Ekstrakts ir sabiezināta sēņu sula.
Tā gatavošanai izlieto sulīgākās, gaļīgākās sēnes.
Tāpat var izmantot pāraugušas sēnes, tikai jāraugās, lai nebūtu bojātas. Arī sēņu kātus var labi izmantot ekstrakta gatavošanai.
Vispiemērotākās sēnes ekstrakta gatavošanai ir baravikas, purva un zaļās bērzlapes, atmatenes, priežu un bērzu bekas, saldās krimildes, apšu bekas, gailenes, saulsardzenes, rudmieses u. c. Nav lietojamas tādas sēnes, kas satur rūgtās un indīgās vielas (tumšās sēnes).

  1. Notīrītas, rūpīgi nomazgātas sēnes sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar pusdevu sāls, ielej pusi no receptē minētā ūdens daudzuma un lēni sautē.
  2. Sautēšanas laikā radušos sulu nosmeļ traukā.
  3. Kad sēnes paliek sausas, pielej ūdeni un vēl pasautē, pēc tam sēnes saliek audekla maisiņā un labi nospiež.
  4. Iegūto sulu samaisa ar iepriekš nosmelto sulu, pieliek atlikušo sāli un uz straujas uguns vāra tik ilgi, kamēr puse no sulas iztvaikojusi.
  5. Karstu ekstraktu sapilda izkarsētās burkās vai pudelēs, uzliek novārītu metāla vāciņu, pievalcē, pudeles aizkorķē un sterilizē 100 °C temperatūrā: 0,5 litru burkas – 40 minūtes.
  6. Pēc sterilizēšanas burku aizvalcē un pusstundu tur ar vāciņu uz leju, tad atgāž.
  7. Atdzesē apkārtējā gaisā.
  8. Ja sēņu ekstraktam pievieno 10% galda etiķa, garšvielas, saldos, melnos un sarkanos piparus, lauru lapas, tad nav vajadzīgs sterilizēt, verdošu ekstraktu sapilda traukos un hermētiski noslēdz.

Padoms
Šādu sēņu ekstraktu plaši izmanto kulinārijā pie garšvielu mērcēm, zupām un dažādiem gaļas ēdieniem.
Ieteicams izmantot uzturā cilvēkiem ar vāju ēstgribu.

Redaktors

Autors: Redaktors

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.