Svaigas baravikas cepšanai
Sastāvdaļas
- Baravikas
- sāls
- etiķis
Pagatavošana
- Notīrītas baravikas sagriež kā cepšanai, pārkaisa ar sāli (apmēram ēdamkaroti sāls uz 0,5 litru burku), rūpīgi sajauc un ātri saliek burkā; sulu atstāj.
- Burkās ielej pa tējkarotei galda etiķa.
- Sterilizē verdošā ūdenī 35 minūtes.
Padoms
Pirms lietošanas baravikas noskalo ūdenī, lai atdalītu etiķi un lieko sāli, un cep.
Šādas baravikas pēc garšas neatšķiras no svaigi ceptām.
Marinētas baravikas
Sastāvdaļas
- Baravikas
- 2 krustnagliņas
- 2-3 smaržīgo piparu graudi
- 2-3 melno piparu graudi
- 2 lauru lapas
- 1/4 tējkarotes sāls
- 200 g cukura
Pagatavošana
- Marinēšanai ņem sīkās baravikas vai tikai to cepurītes.
- Tās notīra, nomazgā, novāra sālsūdenī, saliek burciņās (labāk šaurās un augstās) un aplej ar karstu marinādes uzlējumu.
- Kad sēnes uzlējumā atdzisušas, tām virsū uzlej saulespuķu eļļu.
- Burkas pārsien ar pergamenta papīru vai aizvāko metāla vāciņiem.
- Marinādes uzlējuma gatavošanai ņem uz 1 l ūdens 2 krustnagliņas, 2-3 smaržīgo piparu graudus, 2-3 melno piparu graudus, 2 lauru lapas, 1/4 tējkarotes sāls, 200 g cukura.
- Visu vāra 2 minūtes.
- Pēc noņemšanas no uguns pielej 20 g etiķa esences (marinādes uzlējumam jābūt ar saldeni sāļu etiķa garšu).
- Ja glabājot marināde duļķojas, sēnes rūpīgi nomazgā ar ūdeni un pagatavo jaunu marinādes uzlējumu.
- Sāls un etiķa daudzumu palielina vai samazina atkarībā no sēņu garšas.
Sēņu pulveris
Sastāvdaļas
- Sēnes
Pagatavošana
- Pēc sālīšanas vai marinēšanas atlikušo sēņu kātus sagriež un sakaltē.
- Pēc tam tos saberž pulverī, ko saber burkā un glabā siltā, sausā vietā.
Padoms
Pulveri lieto mērču un zupu gatavošanai.
Šampinjoni pikantā mērcē
Sastāvdaļas
- 500 g šampinjonu
- eļļa pēc vajadzības
- sāls, pipari pēc garšas
- 1 ēdamkarote pētersīļu zaļumu
- 200 g tomātu
Pārliešanai:
- 1 glāze tomātu mērces
- mārrutki
Pagatavošana
- Šampinjonus vai citas baltas sēnes nomazgā, noslauka ar mitru drānu, sagriež sloksnītēs un katliņā apcep eļļā, pievieno sāli un piparus.
- Gatavus, sarkanus tomātus bez mizas (tomātiem var viegli noņemt mizu, ja tos uz mirkli ieliek verdošā ūdenī) sagriež šķēlēs.
- Dezinficētā burkā liek kārtām: sagatavotas sēnes, tomātu šķēles un zaļumus (sīki sagrieztus).
- Tad sagatavotu burku pārlej ar pikantu tomātu mērci, kurā ir sarīvēti mārrutki (pēc garšas).
- Burkai uzliek novārītu metāla vāciņu un sterilizē: 0,5 litru burkas – 60 minūtes un litra burkas – 70 minūtes.
- Pēc sterilizēšanas burku aizvalcē un atdzesē kā parasti.
Šampinjoni marinādē
Sastāvdaļas
- 600 g šampinjonu
- 1 glāze 9% etiķa
- 2 glāzes ūdens
- 3 lauru lapas
- 6 melnie pipari
- 2 krustnagliņas
- 2 sīpoli
- 2 tējkarotes sāls
- 1 tējkarote cukura
Pagatavošana
- Nepāraugušus šampinjonus notīra, nomazgā un liek verdošā sālsūdenī, kuram pievienots nedaudz etiķa (lai nepaliek tumši), vāra 10-15 minūtes un tad atdzesē aukstā ūdenī.
- Novārītus šampinjonus sakārto burkā, pa starpām ieliek noplaucētas sīpolu ripiņas.
- Ūdeni ar garšvielām vāra 5 minūtes, izkāš caur sietu, pievieno etiķi un vēlreiz uzvāra.
- Karstu marinādi uzlej sēnēm.
- Nākamajā dienā marinādi nolej, no jauna uzvāra un uzlej sēnēm.
- Trešajā dienā vēl atkārto to pašu.
- Tad burku noslēdz ar plastmasas vāciņu un uzglabā aukstā vietā.
Padoms
Šādus šampinjonus izmanto kā salātus vai arī kā komponentu pie citiem salātiem.
Ātri kaltētas bekas
Sastāvdaļas
- Bekas
Pagatavošana
- Jaunām, svaigām beciņām noplēš miziņu.
- Tad tās smalki sagriež, saliek uz audekla vai saplākšņa gabala un kaltē karsta dienā saulē vai ēnā.
- Izkaltušas beciņas saber burkā, kuru labi noslēdz.
- Uzglabā siltā, sausā vietā.
Padoms
Pirms lietošanas bekas izmērcē pienā un sutina sviestā vai krējumā.
Vārītas sēnes garšvielās
Sastāvdaļas
- 1 kg svaigu sēņu
- 1 glāze ūdens
- 3 lauru lapas
- 5 melnie pipari
- 8 smaržīgie pipari
- 3 krustnagliņas
- 50 g sāls
- 1-1,5 tējkarotes 70% etiķa esences
Pagatavošana
- Baltas sēnes notīra, nogriež kātiņus un labi nomazgā un nosusina.
- Lielākas sēnes sadala divās trijās daļās un mazās atstāj negrieztas – veselas cepurītes.
- Katliņā sagatavotās sēnes vāra ar garšvielām 10-15 minūtes un beigās pievieno etiķa esenci, vēlreiz uzvāra.
- Pēc vārīšanas sēnes steidzīgi sapilda burkā un hermētiski noslēdz.
Padoms
Šādām sēnēm ir labs izskats un kvalitāte.
Sēnes savā sulā
Sastāvdaļas
- Sēnes
- sāls
Pagatavošana
- Baltās sēnes (baravikas, bekas, šampinjoni) notīra, nomazgā divos ūdeņos, pārlej ar ūdeni tik daudz, lai tās līdz pusei būtu apņemtas.
- Tad sēnes vāra apmēram 20 minūtes, tik ilgi, līdz sēnes paliek tikai savā sulā.
- Novārītas sēnes uz sieta notecina, nedaudz nospiež un saliek traukā.
- Nokāstai sēņu sulai uz 1 l šķidruma pievieno 250 g (3/4 glāzes) sāls, ļauj izšķīst un pārlej sēnes.
- Trauku noslogo, pārsedz ar drēbi un novieto aukstā pagrabā.
Marinētas alksnenes (bez sterilizācijas)
Sastāvdaļas
- 1,5 kg sēņu
- 1 l ūdens
- 1 ēdamkarote sāls
- 1 ēdamkarote cukura
- 10 pipari
- 6 lauru lapas
- 2 ķiploku daiviņas
- 2 sīpoli
- 8-9 ēdamkarotes 9% etiķa
Pagatavošana
- Novārītas, nomērcētas mazas alksneņu cepurītes sakārto burkā, pa starpām ieliek ķiploku daiviņas.
- Sagatavo marinādi un uzlej sēnēm.
- Lai pasargātu no pelējuma, virsū var uzliet 1 cm biezu augu eļļas kārtu.
- Trauku noslēdz ar plastmasas vāciņu.
- Uzglabā vēsā vietā.
Padoms
Šādi sagatavotas alksnenes ir garšīgas, un maz jūtams rūgtums.
Ar šampinjoniem pildīti tomāti
Sastāvdaļas
- 8-10 vidēji lieli tomāti
- 600 g šampinjonu
- 50 g sīpolu
- 2 tējkarotes sāls
- pipari
- pētersīļu zaļumi
- sviests pēc vajadzības
Pārliešanai:
- 400 g tomātu sulas
- 2 tējkarotes sāls
- 1 tējkarote cukura
Pagatavošana
- Tomātus izvēlas sarkanus, nogatavojušos, vēl cietus, vidēji lielus un gludus.
- Tomātus nomazgā, ar asu nazi nogriež «vāciņus», ar tējkaroti izņem mīkstumu ar sēklām.
- Izdobtā tomātā iekaisa sāli, piparus, piepilda ar sagatavotiem šampinjoniem un uzliek tomātam nogriezto «vāciņu».
- Šampinjonu sagatavošana: nepāraugušus šampinjonus nomazgā, noslauka un sagriež sloksnītēs.
- Katliņā ar sviestu apcep sīki sagrieztus sīpolus, pievieno sagrieztās sēnes, sāli, piparus un sautē 10-15 minūtes.
- Beigās pievieno sīki sagrieztus pētersīļu zaļumus.
- Piepildītos tomātus sakārto burkā, pārlej ar tomātu sulu, kurai klāt sāls un cukurs pēc garšas.
- Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu un sterilizē 100 °C temperatūrā: 0,5 litru burkas – 60 minūtes un litra burkas – 90 minūtes.
- Pēc sterilizēšanas burku aizvalcē un atdzesē.
Ceptas rudmieses marinādē
Sastāvdaļas
- 1 kg sēņu
- 1 sīpols
- 2 daiviņas ķiploka
- 2 glāzes ūdens
- 1 glāze 9% etiķa
- 8 melnie pipari
- 4 lauru lapas
- 2 tējkarotes sāls
- 1 tējkarote cukura
Pagatavošana
- Rudmieses vai cietas baltas sēnes notīra, nomazgā, noslauka, sakārto uz cepešpannas, pārkaisa ar sāli un cepeškrāsnī cep 10 minūtes.
- Karstas sēnes sapilda dezinficētā burkā un starp sēnēm ieliek ķiploku daiviņas.
- Marinādei ūdeni ar garšvielām vāra 5 minūtes, beigās pievieno etiķi.
- Ar karstu marinādi pārlej sēnes un steidzīgi burku noslēdz ar noplaucētu plastmasas vāciņu.