senu receptes

Svaigas baravikas cepšanai

Sastāvdaļas

  • Baravikas
  • sāls
  • etiķis

Pagatavošana

  1. Notīrītas baravikas sagriež kā cepšanai, pārkaisa ar sāli (apmēram ēdamkaroti sāls uz 0,5 litru burku), rūpīgi sajauc un ātri saliek burkā; sulu atstāj.
  2. Burkās ielej pa tējkarotei galda etiķa.
  3. Sterilizē verdošā ūdenī 35 minūtes.

Padoms
Pirms lietošanas baravikas noskalo ūdenī, lai atdalītu etiķi un lieko sāli, un cep.
Šādas baravikas pēc garšas neatšķiras no svaigi ceptām.

Marinētas baravikas

Sastāvdaļas

  • Baravikas
  • 2 krustnagliņas
  • 2-3 smaržīgo piparu graudi
  • 2-3 melno piparu graudi
  • 2 lauru lapas
  • 1/4 tējkarotes sāls
  • 200 g cukura

Pagatavošana

  1. Marinēšanai ņem sīkās baravikas vai tikai to cepurītes.
  2. Tās notīra, nomazgā, novāra sālsūdenī, saliek burciņās (labāk šaurās un augstās) un aplej ar karstu marinādes uzlējumu.
  3. Kad sēnes uzlējumā atdzisušas, tām virsū uzlej saulespuķu eļļu.
  4. Burkas pārsien ar pergamenta papīru vai aizvāko metāla vāciņiem.
  5. Marinādes uzlējuma gatavošanai ņem uz 1 l ūdens 2 krustnagliņas, 2-3 smaržīgo piparu graudus, 2-3 melno piparu graudus, 2 lauru lapas, 1/4 tējkarotes sāls, 200 g cukura.
  6. Visu vāra 2 minūtes.
  7. Pēc noņemšanas no uguns pielej 20 g etiķa esences (marinādes uzlējumam jābūt ar saldeni sāļu etiķa garšu).
  8. Ja glabājot marināde duļķojas, sēnes rūpīgi nomazgā ar ūdeni un pagatavo jaunu marinādes uzlējumu.
  9. Sāls un etiķa daudzumu palielina vai samazina atkarībā no sēņu garšas.

Sēņu pulveris

Sastāvdaļas

  • Sēnes

Pagatavošana

  1. Pēc sālīšanas vai marinēšanas atlikušo sēņu kātus sagriež un sakaltē.
  2. Pēc tam tos saberž pulverī, ko saber burkā un glabā siltā, sausā vietā.

Padoms
Pulveri lieto mērču un zupu gatavošanai.

Šampinjoni pikantā mērcē

Sastāvdaļas

  • 500 g šampinjonu
  • eļļa pēc vajadzības
  • sāls, pipari pēc garšas
  • 1 ēdamkarote pētersīļu zaļumu
  • 200 g tomātu

Pārliešanai:

  • 1 glāze tomātu mērces
  • mārrutki

Pagatavošana

  1. Šampinjonus vai citas baltas sēnes nomazgā, noslauka ar mitru drānu, sagriež sloksnītēs un katliņā apcep eļļā, pievieno sāli un piparus.
  2. Gatavus, sarkanus tomātus bez mizas (tomātiem var viegli noņemt mizu, ja tos uz mirkli ieliek verdošā ūdenī) sagriež šķēlēs.
  3. Dezinficētā burkā liek kārtām: sagatavotas sēnes, tomātu šķēles un zaļumus (sīki sagrieztus).
  4. Tad sagatavotu burku pārlej ar pikantu tomātu mērci, kurā ir sarīvēti mārrutki (pēc garšas).
  5. Burkai uzliek novārītu metāla vāciņu un sterilizē: 0,5 litru burkas – 60 minūtes un litra burkas – 70 minūtes.
  6. Pēc sterilizēšanas burku aizvalcē un atdzesē kā parasti.

Šampinjoni marinādē

Sastāvdaļas

  • 600 g šampinjonu
  • 1 glāze 9% etiķa
  • 2 glāzes ūdens
  • 3 lauru lapas
  • 6 melnie pipari
  • 2 krustnagliņas
  • 2 sīpoli
  • 2 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote cukura

Pagatavošana

  1. Nepāraugušus šampinjonus notīra, nomazgā un liek verdošā sālsūdenī, kuram pievienots nedaudz etiķa (lai nepaliek tumši), vāra 10-15 minūtes un tad atdzesē aukstā ūdenī.
  2. Novārītus šampinjonus sakārto burkā, pa starpām ieliek noplaucētas sīpolu ripiņas.
  3. Ūdeni ar garšvielām vāra 5 minūtes, izkāš caur sietu, pievieno etiķi un vēlreiz uzvāra.
  4. Karstu marinādi uzlej sēnēm.
  5. Nākamajā dienā marinādi nolej, no jauna uzvāra un uzlej sēnēm.
  6. Trešajā dienā vēl atkārto to pašu.
  7. Tad burku noslēdz ar plastmasas vāciņu un uzglabā aukstā vietā.

Padoms
Šādus šampinjonus izmanto kā salātus vai arī kā komponentu pie citiem salātiem.

Ātri kaltētas bekas

Sastāvdaļas

  • Bekas

Pagatavošana

  1. Jaunām, svaigām beciņām noplēš miziņu.
  2. Tad tās smalki sagriež, saliek uz audekla vai saplākšņa gabala un kaltē karsta dienā saulē vai ēnā.
  3. Izkaltušas beciņas saber burkā, kuru labi noslēdz.
  4. Uzglabā siltā, sausā vietā.

Padoms
Pirms lietošanas bekas izmērcē pienā un sutina sviestā vai krējumā.

Vārītas sēnes garšvielās

Sastāvdaļas

  • 1 kg svaigu sēņu
  • 1 glāze ūdens
  • 3 lauru lapas
  • 5 melnie pipari
  • 8 smaržīgie pipari
  • 3 krustnagliņas
  • 50 g sāls
  • 1-1,5 tējkarotes 70% etiķa esences

Pagatavošana

  1. Baltas sēnes notīra, nogriež kātiņus un labi nomazgā un nosusina.
  2. Lielākas sēnes sadala divās trijās daļās un mazās atstāj negrieztas – veselas cepurītes.
  3. Katliņā sagatavotās sēnes vāra ar garšvielām 10-15 minūtes un beigās pievieno etiķa esenci, vēlreiz uzvāra.
  4. Pēc vārīšanas sēnes steidzīgi sapilda burkā un hermētiski noslēdz.

Padoms
Šādām sēnēm ir labs izskats un kvalitāte.

Sēnes savā sulā

Sastāvdaļas

  • Sēnes
  • sāls

Pagatavošana

  1. Baltās sēnes (baravikas, bekas, šampinjoni) notīra, nomazgā divos ūdeņos, pārlej ar ūdeni tik daudz, lai tās līdz pusei būtu apņemtas.
  2. Tad sēnes vāra apmēram 20 minūtes, tik ilgi, līdz sēnes paliek tikai savā sulā.
  3. Novārītas sēnes uz sieta notecina, nedaudz nospiež un saliek traukā.
  4. Nokāstai sēņu sulai uz 1 l šķidruma pievieno 250 g (3/4 glāzes) sāls, ļauj izšķīst un pārlej sēnes.
  5. Trauku noslogo, pārsedz ar drēbi un novieto aukstā pagrabā.

Marinētas alksnenes (bez sterilizācijas)

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg sēņu
  • 1 l ūdens
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 10 pipari
  • 6 lauru lapas
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 2 sīpoli
  • 8-9 ēdamkarotes 9% etiķa

Pagatavošana

  1. Novārītas, nomērcētas mazas alksneņu cepurītes sakārto burkā, pa starpām ieliek ķiploku daiviņas.
  2. Sagatavo marinādi un uzlej sēnēm.
  3. Lai pasargātu no pelējuma, virsū var uzliet 1 cm biezu augu eļļas kārtu.
  4. Trauku noslēdz ar plastmasas vāciņu.
  5. Uzglabā vēsā vietā.

Padoms
Šādi sagatavotas alksnenes ir garšīgas, un maz jūtams rūgtums.

Ar šampinjoniem pildīti tomāti

Sastāvdaļas

  • 8-10 vidēji lieli tomāti
  • 600 g šampinjonu
  • 50 g sīpolu
  • 2 tējkarotes sāls
  • pipari
  • pētersīļu zaļumi
  • sviests pēc vajadzības

Pārliešanai:

  • 400 g tomātu sulas
  • 2 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote cukura

Pagatavošana

  1. Tomātus izvēlas sarkanus, nogatavojušos, vēl cietus, vidēji lielus un gludus.
  2. Tomātus nomazgā, ar asu nazi nogriež «vāciņus», ar tējkaroti izņem mīkstumu ar sēklām.
  3. Izdobtā tomātā iekaisa sāli, piparus, piepilda ar sagatavotiem šampinjoniem un uzliek tomātam nogriezto «vāciņu».
  4. Šampinjonu sagatavošana: nepāraugušus šampinjonus nomazgā, noslauka un sagriež sloksnītēs.
  5. Katliņā ar sviestu apcep sīki sagrieztus sīpolus, pievieno sagrieztās sēnes, sāli, piparus un sautē 10-15 minūtes.
  6. Beigās pievieno sīki sagrieztus pētersīļu zaļumus.
  7. Piepildītos tomātus sakārto burkā, pārlej ar tomātu sulu, kurai klāt sāls un cukurs pēc garšas.
  8. Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu un sterilizē 100 °C temperatūrā: 0,5 litru burkas – 60 minūtes un litra burkas – 90 minūtes.
  9. Pēc sterilizēšanas burku aizvalcē un atdzesē.

Ceptas rudmieses marinādē

Sastāvdaļas

  • 1 kg sēņu
  • 1 sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 2 glāzes ūdens
  • 1 glāze 9% etiķa
  • 8 melnie pipari
  • 4 lauru lapas
  • 2 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote cukura

Pagatavošana

  1. Rudmieses vai cietas baltas sēnes notīra, nomazgā, noslauka, sakārto uz cepešpannas, pārkaisa ar sāli un cepeškrāsnī cep 10 minūtes.
  2. Karstas sēnes sapilda dezinficētā burkā un starp sēnēm ieliek ķiploku daiviņas.
  3. Marinādei ūdeni ar garšvielām vāra 5 minūtes, beigās pievieno etiķi.
  4. Ar karstu marinādi pārlej sēnes un steidzīgi burku noslēdz ar noplaucētu plastmasas vāciņu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Pssst!Vēlies ātri nopelnīt naudu internetā?

Bez jokiem! Nauda tavā kontā jau šovakar!