Turku kafija, ko Osmaņu impērijā pirms vairākiem simtiem gadu ieveda, ir Anatolijas un ne tikai tās iedzīvotāju iecienīta ikdienas sastāvdaļa. Šis šķietami vienkāršais dzēriens, kas daļēji ir dzēriens, daļēji baudīšanas process, ir daudz vairāk nekā tikai tases saturs, tas ir kļuvis par līdzekli, ar kura palīdzību cilvēki satiekās, iepazīstās, apspriež politiku vai vienkārši bauda dzīvi, pamēģinot, ko jaunu. Tāpat kā, piemēram, KazinoKaralis spēļu automāti ir pavisam jauna pieredze, ko izmēģināt savā dzīvē.
Kas ir turku kafija?
Sastāvdaļas ir vienkāršas: malta kafija, ūdens, varbūt nedaudz cukura un kardamona, bet turki ir ļoti reliģiski attiecībā uz tās precīzu pagatavošanu. Turku kafijas kultūra mūsdienās nav nekāds pagātnes relikts, tā ir dzīva un attīstīta. Lai gan daudzas vēsturiskās kafejnīcas valstī ir slēgtas vai arī pārveidotas un pārbūvētas, lai līdzinātos rietumnieciskākām kafejnīcām, Turcijā joprojām var atrast dažus no vecajiem standartiem, un katrā mājā noteikti atradīsiet vismaz vienu cezve (tradicionālo kafijas katlu).
Turcijas kafijas vēsture
Sākotnēji šis dzēriens tika ievests Osmaņu impērijā no Jemenas, un ātri vien kļuva par elites iecienītu dzērienu. 1500. gadu vidū divi uzņēmīgi sīrieši Stambulā atvēra pirmo kafijas veikalu, kam drīz vien sekoja citi, redzot, cik populārs un ienesīgs ir viņu bizness. Divu gadu laikā sultāns, baidīdamies no nesaskaņām, kas radās kafejnīcās notiekošajās rosīgajās politiskajās diskusijās, aizliedza kafejnīcas. Par šo zaudējumu kopienas sacēlās, un, baidoties no pilsoņu apvērsuma, tās drīz vien tika atjaunotas.
Mūsdienās turku kafija joprojām ir neatņemama kultūras sastāvdaļa visā reģionā – gan mājsaimniecībās, gan komerckafejnīcās. Kafija ir kļuvusi par tik iedzimtu Turcijas dzīves sastāvdaļu, ka UNESCO to ir iekļāvusi Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.
Kā pagatavot turku kafiju?
Neatkarīgi no tā, vai kafija tiek baudīta Balkānos, Ziemeļāfrikā vai Kaukāzā, tās pagatavošana ir aptuveni vienāda, lai gan turki uzskata, ka viņu kafijas pagatavošanas metode ir “oriģināla”. Ja vēlieties pamēģināt to pagatavot paši, šeit ir izklāstīti ideālas kafijas pagatavošanas pamati. Izšķiroša nozīme ir malšanai. Lai pagatavotu piemērotu turku kafiju, pupiņas ir jāsamaļ ļoti smalki. Ja savā apkārtnē nevarat atrast kafijas veikalu, kurā var saražot šādu īpaši smalku malumu, varat iet pa vecmodīgu ceļu un veikt šo uzdevumu, izmantojot miezeri un piestu.
Cezve – dažkārt to sauc arī par ibriku, un, iespējams, jūs jau zināt, lai gan nekad neesat zinājis, kā to sauc: cezve ir neliels katliņš ar garu rokturi un platu dibenu. Tas ir neatņemama turku kafijas pagatavošanas sastāvdaļa, un var atrast tādus, kas izgatavoti no alvas vai tērauda, bet tradicionālākās šķirnes ir izgatavotas no vara. Lai gan var šķist, ka ieguldīt līdzekļus vara cezve vietā lētākajās šķirnēs ir pārlieku liela izlaidība, patiesībā varš ir lielisks elektrības vadītspējis, un ir lielāka iespēja, ka karstums vienmērīgi sadalīsies visā kafijas pagatavošanas laikā.
Apakštasīte ir ļoti svarīga gan tāpēc, ka tasīte var būt ļoti karsta uzreiz pēc pagatavošanas, gan arī tāpēc, lai atvieglotu tasseogrāfisko rādījumu nolasīšanu, kad esat beidzis dzert kafiju. Turki ļoti labprāt izmanto kafijas biezumus kā zīlēšanas līdzekli, un pareizu nolasīšanu veic, pagriežot kafijas tasīti virs apakštasītes. Cukurs – turki ir slaveni ar cukura kubiņu lietošanu, taču, ja vēlietties, lai kafija būtu saldāka, derēs jebkurš granulētais cukurs.
Kur dzert turku kafiju Stambulā?
Nekur citur nevar nobaudīt vienu vai divas kafijas tasītes labāk, kā Stambulā. Ja apmeklējiet šo pilsētu, šeit ir dažas no tradicionālākajām vietām, kur nobaudīt īstu turku kafiju.
Mandabatmaz (İstiklal Caddesi, Beyoğlu) – Pirmo reizi atvērts 1967. gadā Stambulas slavenajā İstiklal ielā, Mandabatmaz bija pirmais, kas ieviesa vairākus svarīgus jauninājumus. Viņi ir vieni no pirmajām Turcijas kafejnīcām, kas piedāvāja galdiņus ārā, aicinot viesus kavēties pie tases jaukā dienā. Un, kas ir vissvarīgāk Jūsu kafijai, viņi ir radījuši un pilnveidojuši metodisku patentētu pagatavošanas metodi, kas jau gadiem ilgi liek cilvēkiem atgriezties.
Fazıl Bey’in (Serasker Caddesi, Kadiköy) – šo nozīmīgo kafijas veikalu ir atvēris arhitekts un kafijas pazinējs Fazıl Bey, kurš pats ir dzimis Kadiköy, un tā mērķis ir radīt vislabāko turku kafiju pasaulē. Kontrolējot katru procesa posmu, sākot no kafijas ieguves līdz pat grauzdēšanas un malšanas procesam, Jūs variet būt pārliecināti, ka kafija ir ļoti rūpīgi gatavota.